Enter your keyword

Lekcja gotowania paella z Alhambra Instituto

Lekcja gotowania paella z Alhambra Instituto

Wszyscy uczniowie Alhambra Instituto wiedzą, kto przygotowuje najlepszą paelle w całej Andaluzji. Lorenzo Molina, jeden z nauczycieli Alhambra Instituto raz w miesiącu gotuje wraz z naszymi uczniami tę typową, tradycyjną hiszpańska potrawę.

 

hiszpanski w hiszpanii
hiszpanski w hiszpanii

My przygotowujemy na terenie naszej szkoły prawdziwą paelle z owocami morza, kurczakiem i hiszpańską kiełbasą. Smak zawsze jest wyśmienity! Jest to nasza specjalna nietypowa lekcja dodatkowa z kultury hiszpańskiej. Można jednak spróbować zrobić własną paelle w domu. Każda forma zapoznania się z hiszpańską kulturą jest dobra. W książkach kucharskich i na portalach można znaleźć wiele wskazówek jak zrobić tę potrawę. Polecamy jeden przepis, znaleziony w internecie!

 

Przygotowanie:

  • Przygotować bulion: do niedużego garnka wlać wodę i dodać resztę składników bulionu: warzywa, oliwę, sos sojowy, sos rybny, szafran, sól (niedużo, bo sos sojowy i rybny są słone) oraz pieprz. Po zagotowaniu gotować pod przykryciem na niedużym ogniu przez 30 minut. Odstawić z ognia (podgrzać przed dodaniem do paelli).
  • Mrożone owoce morza rozmrozić, wyłożyć na talerz wyścielony papierowymi ręcznikami. Muszle małży wyczyścić szorstką gąbką, oderwać bisiory. Przygotować krewetki w pancerzach i Black Tiger – usunąć ciemne jelita ciągnące się wzdłuż tułowia jeśli nie zostały wcześniej usunięte.
  • Paprykę pokroić w małą kosteczkę. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wlać oliwę lub olej, dodać paprykę i smażyć mieszając co jakiś czas przez około 3-4 minuty, dodać czosnek i smażyć przez 15 sekund, dodać pokrojonego pomidora, doprawić niewielką ilością soli i smażyć przez 2 minuty.
  • Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną, wlać wino, wymieszać i zagotować. Gotować na większym ogniu przez około 3 minuty aż ilość sosu zmniejszy się o połowę.
  • Dodać ryż (wsypujemy po średnicy – nie musimy wówczas dokładnie odmierzać jego ilości). Powoli mieszając smażyć przez 2 minuty. Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez 8 minut (w tym czasie składników nie mieszamy, składniki mają umiarkowanie mocno bulgotać).
  • Dodać owoce morza (z mieszanki) oraz dodatkowe krewetki i małże w muszlach, zmniejszyć ogień do minimum (nie mieszać!). Przykryć patelnię dwoma kawałkami folii aluminiowej i gotować dalej na najmniejszym ogniu przez 6 minut. Odstawić paellę z ognia i pozostawić pod przykryciem na dodatkowe 2 – 3 minuty (po tym czasie od razu zdjąć folię z patelni). Posypać szczypiorkiem. Posiekać natkę pietruszki, wymieszać z oliwą extra vergine i startym czosnkiem, polać po paelli, podawać z cząstkami cytryny.

 

Sekret udanej paelli tkwi w tym, aby owoców morza nie gotować za długo, wystarczy dodać je na koniec gotowania (ułożyć na wierzchu) i gotować pod przykryciem z folii na malutkim ogniu. Do  paelli użyli tutaj gotowej mieszanki owoców morza (o taką chyba najłatwiej), ale dodali jeszcze całe małże i krewetki. Jeśli chcecie, możecie też dodać filet ryby o białym mięsie.

 

Do paelli używamy ryżu podobnego jak do włoskiego risotto, ale gotujemy go bez mieszania. Wówczas ziarenka ryżu pozostają sypkie a nie kleiste. Paellę przygotowuje się na specjalnej patelni z dwoma uchwytami po bokach oraz z charakterystycznym dnem pokrytym kropeczkami (paellera). Można ją kupić w specjalistycznym sklepie.  Paella uda się też w zwykłej patelni (z cienką nieprzywierającą powłoką).

Zapraszam do obejrzenia filmu z przygotowania paelli z Alhambra Institu