Enter your keyword

Hiszpańska kuchnia- seminarium w Alhambra Instituto

Hiszpańska kuchnia- seminarium w Alhambra Instituto

Joaquin master chef W Alhambra Instituto rozpoczynamy już sezon letni. W szkole jest coraz głośniej i weselej. Lato w Maladze i w Alhambrze będzie pełne atrakcji. Przygotowujemy dla naszych uczniów    specjalny program nauczania. W te wakacje ścisły nacisk będziemy kłaść na komunikację i  naukę hiszpańskiego nie tylko w ławce szkolnej, ale także w plenerze lub w kuchni.

Tak ! Kuchnia to także dobre miejsce na naukę języka obcego. Od wczoraj trójka naszych uczniów  zmaga się z hiszpańskim podczas gotowania hiszpańskich potraw. Torita i Nicolas z Niemiec  oraz Piotr z Polski uczyli się wczoraj jak przygotować gazpacho, tortilla i grilowaną rybę  dorada.  Zajęcia miały miejsce w domu profesora języka hiszpańskiego i dyrektora Alhambra Instituto, Joaquina Chacon Rueda.

Lekcje gotowania to dodatkowe seminaria, które mają miejsce po zajęciach grupowych  oraz po dodatkowych prywatnych lekcjach one to one. Gotowanie z naszym master chefem zaczyna się o godzinie 14:30 i trwa do 16:30. Są to dwugodzinne seminaria, podczas których  uczniowie przygotowują dwie potrawy -pierwsze i drugie danie.

Uczniowie podczas gotowania omawiają historię każdej potrawy, czytają przepisy i sposób przygotowania, zapoznają się z nowym słownictwem, komunikują się z innymi uczestnikami kursu tylko i wyłącznie w języku hiszpańskim. Szczególnie polecamy taką formę nauki języka osobom, które kochają gotować i przez kuchnię także starają się poznać kulturę danego kraju. Słownictwo kuchenne może być także przydatne osobom młodym, które planują pozostać dłużej w Hiszpanii i rozpocząć wakacyjną pracę w restauracji, kawiarni czy hotelu.

 

IMG_1424 IMG_1431 SAMSUNG CSC

 

 

 

 

 

 

 

Oto przykładowy program seminarium gotowania w Alhambra Instituto:

1º dzień
– a) Gazpacho, b) Tortilla de Patatas (con y sin cebolla)
– c) Doradas „a la espalda” (al horno)
2º dzień
– a) Ensalada Malagueña, b) Huevos rellenos de salmón
– c) Atún encebollado con Patatas cocidas o arroz blanco
3º dzień
– a) Salmorejo cordobés, b) Puré de patatas a la andaluza
– c) Calamares a La Plancha y Fideuá de mariscos

 

Na samą myśl, aż chce się jeść! No właśnie…Oczywiście po przygotowaniu potraw uczniowie zasiadają z nauczycielem wspólnie do stołu i kosztują potraw własnej roboty. O seminaria można pytać zawsze po rezerwacji kursu intensywnego w Alhambra Instituto. Przyjmujemy zapisy od 3 do 5 osób.  W następnym poście postaramy się zamieścić przepisy wykorzystywane przez Joaquina. Dzięki temu nawet w domu będziecie mogli ugotować coś hiszpańskiego.

Pozdrawiamy z Malagi!