Enter your keyword

Espeto de sardinas

Espeto de sardinas

Espeto de sardinas

Espeto de sardinas

espeto de sardinas

Jeśli istnieje jakieś danie będące synonimem Malagi, bez wątpienia jest to espeto de sardinas. Spacerując wśród barów na plaży, na pewno widzieliście już te pachnące sardynki nabite na trzcinę i grillowane na starej łódce opalanej drewnem. To prawdopodobnie najświeższe rybki jakich spróbujecie w życiu!

Pochodzenie espeto de sardinas

Pierwsze espeto przygotowano w Maladze w XIX wieku. Któregoś dnia, właściciel jednego z barów na plaży, znanych w Hiszpanii jako chiringuitos, wpadł na pomysł aby powbijać rybki na patyk i postawić obok płonącego ogniska. W ten sam sposób espeto przygotowuje się do dziś. Charakterystyczne stare łódki z piaskiem, ogniskiem i oczywiście pięknie pachnącymi, grillującymi się sardynkami zdobią większość plaż w Maladze.

espeto de sardinas

Jak przygotować?

Choć wcale nie wygląda to na skomplikowane danie, przygotowanie dobrego espeto de sardinas jest prawdziwą sztuką. Trzeba wiedzieć jak prawidłowo nabić rybkę na patyk. No i ten patyk też nie jest taki zwykły… Tradycyjne espeto nabija się na trzcinę, a jeśli się je doprawia to tylko solą morską.

Jak jeść?

Espeto składa się zwykle z od czterech do pięciu sardynek i powinno się je jeść rękoma. Nawet król Alfons XIII, odwiedzając Malagę w 1885 roku, zjadł espeto bez użycia sztućców 🙂 Właściciel chiringuito poinstruował go bowiem, że nie potrzebuje do tego celu noża ani widelca.

Gdzie jeść?

Dzielnice El Palo i Pedregalejo to najpopularniejsze miejsca wśród miłośników espeto. Na tutejszych plażach pełno jest barów, gdzie można spróbować tego emblematycznego malageńskiego dania. Oczywiście można zamówić espeto de sardinas w wielu miejscach na Costa del Sol, ale zdecydowanie polecamy chiringuitos! Już pięć minut od Alhambra Instituto znajdziecie pierwsze bary, w którym można nacieszyć się znakomitym smakiem, świeżą bryzą i pięknymi widokami…

Podróżując do Malagi musicie koniecznie spróbować espeto de sardinas w jednym z barów! ¡Ay, qué rico!