Enter your keyword

Churros con chocolate! Trzeba spróbować!

Churros con chocolate! Trzeba spróbować!

Churro (także: porras, calentitos, papitas, kat. xurro) – tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy.Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta (składającego sie z mąki pszennej, oleju i cukru) i smażonego w wysokiej temperaturze. Znany także w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA, Francji (tu zwany chichis lub chonchons), Portugalii oraz w Turcji.

 

churros (1)

 

 

Churros sprzedawane są w specjalnych sklepach zwanych Churrería, zlokalizowanych na głównych ciągach pieszych oraz na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Bywa zjadana bez niczego lub po umoczeniu w filiżance czekolady i wtedy nazywa się churros con   chocolate (w Katalonii xurros i xocolata). Tradycyjnie wita się nią Nowy Rok po nocy sylwestrowej. Zwykle posypuje sie churros cukrem pudrem, ale w Urugwaju podaje się je także ze stopionym serem. Często churros porównywane jest do polskich pączków.

Churros con chocolate nasz przepis:

¾ l wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
450 g mąki
olej do smażenia

Do garnka z grubym dnem wlać wodę, oliwę, dodać sól i cukier, zagotować. Do gotującej się wody wsypać mąkę, zmniejszyć ogień do minimum i mieszać ok. 3-4 minuty, aż składniki się połączą.

Jest to najtrudniejszy moment przygotowywania churros. Masa jest dość zwarta, klejąca i trzeba włożyć trochę siły, by stała się jednolita i elastyczna. Zdjąć z ognia i wyrabiać jeszcze chwilę. Następnie napełnić masą szprycę cukierniczą z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać kawałki ciasta na papier do pieczenia. W celu napełnienia szprycy odrywa się po porostu kawałki ciasta, jeden po drugim i  wkłada do szprycy. W tym czasie trzeba rozgrzać tłuszcz do smażenia. Przypominam, że chodzi o smażenie w głębokim tłuszczu. Gdy olej będzie gorący, smażyć po kilka churrros na raz na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem i podawać.

 

Jutro wraz z naszymi seniorami idziemy do najlepszej churrería w Maladze. Nazywa się Casa Aranda. Tutaj można przejrzeć ich stronę internetową: http://www.casa-aranda.net/ Zapewniamy, że lepszych churros con chocolate nie posmakujecie w całej Andaluzji. Trzeba jednak wszystkich uprzedzić, że nie jest to najzdrowsza opcja żywieniowa. Można sobie na to pozwolić jeden raz w miesiącu.